Sıkça Sorulan Sorular
Doğal kaynak suyu, topraktan kendiliğinden süzülerek yeryüzüne çıkan sudur. Dışarıdan çeşitli tekniklerle doğallığına müdahale edilmiş, farklılaştırılmış sular doğal kaynak suyu değildir. Sağlık Bakanlığı’nın satılmasına ve içilmesine izin verdiği sular şu şekildedir.
* Doğal Kaynak Suyu
* İçme Suları
* Doğal Mineralli Su
Doğal Kaynak Suyu:Jeolojik koşulları uygun jeolojik birimlerin içinde doğal olarak oluşan, bir veya daha fazla çıkış noktasından yeryüzüne kendiliğinden çıkan veya teknik usullerle çıkartılan ve izin verilenler dışında herhangi bir işleme tabi tutulmaksızın, ilgili yönetmelikteki su niteliklerini taşıyan, etiketleme gerekliliklerini karşılayan ve atış amacı ile ambalajlanarak piyasaya arz edilen yeraltı suları olarak tanımlanır.
İçme Suyu: Jeolojik koşulları uygun jeolojik birimlerin içinde doğal olarak oluşan, bir çıkış noktasından sürekli akan veya teknik usullerle çıkarılan ve bakanlıkça uygun görülen dezenfeksiyon, filtrasyon, çöktürme, saflaştırma ve benzeri işlemler uygulanabilen ve parametre değerlerinin eksiltilmesi veya arttırılması suretiyle yönetmelik parametre değerleri elde edilen, etiketleme gerekliliklerini karşılayan ve satış amacı ile ambalajlanarak piyasaya arz edilen yeraltı suları olarak tanımlanır.
Doğal Mineralli Su: Yer kabuğunun farklı derinliklerinde, uygun jeolojik şartlarda doğal olarak oluşan, bir veya daha fazla kaynaktan yeryüzüne kendiliğinden çıkan ya da çıkartılan, mineral içeriği ve diğer bileşenleri ile tanımlanan; tedavi, şifa amaçlarıyla da kullanılan içme suyu, şifalı su ve benzeri adlarla anılan soğuk ve sıcak sulardır.
Suyun asidik ya da bazik olduğunu gösteren bir ölçüdür. pH değeri 0-14 arasında bir rakamla belirtilir. pH dengesi 7’den az olursa asidik, 7’den yüksek olursa bazik özelliği kazanır. Suyun pH derecesi suyla karışmış hidrojen miktarını gösterir. pH derecesi yüksek olan sular kalsiyum oranın yüksek olduğu anlamına geleceği için kemik gelişimine faydası vardır. Topraktaki suyun pH değeri 6 ile 8,5 arasında değişir. Düşük pH’lı su; asidik, yani aşındırıcı olabilir.
Kalsiyum karbonat ağırlıklı olmak üzere diğer bazı maddelerin suda ne kadar çözülmüş olduğunu gösteren bir ölçü birimidir. Kalsiyum ve magnezyum karbonat ve bikarbonat tuzları suda karbonat sertliğini oluşturur. Ülkemizde genelde Fransız sertlik derecesi üzerinden değerlendirmeler yapılır. Bir Fransız sertlik derecesi demek, suda 10 mg. kalsiyum karbonat var demektir.
Florür: İnsan vücudunda olması gereken bir mineraldir. Daha çok kemik ve dişlerde bulunur. Korunmasında görevlidir. Dişleri çürümeye karşı koruma etkisi vardır. Besinlerde az bulunduğu için içme suyu yolu ile vücuda alınır. Doğal kaynak suyunda bulunması oldukça faydalıdır.
Ambalajlı doğal kaynak sularının en uygun tüketilme sıcaklık aralığı 8 – 20 aralığıdır.
Ambalajlı sularımızın uzun süre tazeliğini koruyabilmesi adına serin (15 derecenin altında), güneşten uzak ve kuru (nem oranın %45’in altında olan) ortamlarda saklanması gerekmektedir.
Pet ürünlerimizin raf ömürleri üretimini takiben 1 yıl içerisindedir. Polikarbonat (19 Lt.) ürünlerimizin kapak açılmadan tazeliğini koruma süresi ise 2 aydır.
Polikarbonat şişe, yapısı gereği ışık geçirgenliği cama çok yakındır.
Işık iletimi ; polikarbonat ışığın homojen olarak dağılmasını sağlar. Isıya, kimyasal maddelere, çizilmeye, darbeye dayanıklılığı yüksek, gıdaya uygun, hafiflik, UV koruması, ateşe karşı dayanıklılık, alev yaymazlık özelliği mevcuttur.
Polikarbonat çok sağlam bir malzemedir. Bunun yanı sıra sağlıklı bir ürün olması ve kanserojen madde içermemesinden dolayı bebek biberonları, göz lensleri yapımında, su damacanası gibi hijyenin önemli olduğu gıda tüketim ürünlerinde kullanılmaktadır.
Polikarbonat şişelerde mavi rengin tercih edilmesi temelde Transmisyona dayandırılabilir.
Transmisyon: Mavi rengin güneş ışığının kırılmasına karşı olan hassasiyettir. Çünkü şişe hacmi büyük ve tüketim süresi uzun olmasından dolayı şeffaf olduğu durumlarda daha fazla güneş ışınlarından etkilenecektir. Üstelik mavi renk, suyun rengini veren bir renk olmasından dolayı da tercih edilir bir renktir.
Ambalaj üretimleri için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onay verme yetkisine sahiptir. Gümüş Doğal Kaynak Suyu ambalajları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onaylı olup sağlık açısından herhangi bir madde içermediği test edilerek onaylanmıştır.
19 Lt. (Polikarbonat) ürünlerde üretim tarihi ve son kullanma tarihleri şişelerin kapağının üzerinde bulunmaktadır. Pet ürünlerimizin tümünde ise şişenin kapak ile etiket arasındaki kısımda yer almaktadır.